Van H.J. van der Rijn

Dit keer een bijzondere post. Ik neem je mee de geschiedenis in en plaats wat gescande dia’s van een halve eeuw geleden. Dit is namelijk mijn vader Pieter Zwart. Hij leeft inmiddels niet meer. Net als ik fotografeerde hij graag.

Van H.J. van der Rijn

Zo fotografeerde hij eind jaren 50 en begin jaren 60 op zijn werk, het toenmalige H.J. van der Rijn N.V. Hij besefte waarschijnlijk niet dat hij hiermee een geweldig tijdsdocument heeft gemaakt. Een document met beelden van het dagelijkse leven in een kantoor. Ik kan geboeid kijken naar hoe het er toen uitzag: geen computers, oude telefoons, grote mechanische rekenmachines, de vele asbakken, bureaustoelen waar de huidige arbo-diensten niet blij van worden, kleine bureaus, kolossen van typemachines, medewerkers die serieus aan het werk zijn of ontspannen met elkaar converseren, de kale stellingen. Door de bril van de huidige tijd ziet het er allemaal maar kil en sober uit. Toen was het luxe en modern ingericht en gaven de medewerkers er ongetwijfeld een positievere betekenis aan dan wij nu doen.

Van H.J. van der Rijn

Dit is de voorzijde van het gebouw. Waarschijnlijk fotografeerde mijn vader toen met de voigtländer die ik later ook nog zou gebruiken. Een vast 50mm lensje waarschijnlijk, het noodzakelijke stapje naar achter was helaas niet gemaakt. Het gebouw van H.J. van der Rijn staat tegenover de Bijenkorf.

Hij maakte ook diverse foto’s van de omgeving. Kijk naar die oude tram met reclame voor lodaline. Misschien in dit formaat niet zo goed te zien, maar met mijn diascan nog prima te zien. Lodaline, het afwasmiddel waarmee toen voor het eerst de marketingtruc werd uitgehaald van speelgoedjes in de fles sluiten. En vele kinderen die voor het speeltje stiekem de fles leegknepen als mamma of pappa niet in de buurt waren.(bron wikipedia)

Van H.J. van der Rijn

De grote brand in 1963 die heel C&A aan de Beurspassage in de as legde. Hier kun je er oude filmbeelden van zien.

Maar toch vind ik dit soort plaatjes (onder) nog het allermooist. Fototechnisch misschien niet optimaal, maar kijk eens hoe de directeurskamer er toen uitzag. Degelijk eiken en met stof bekleed. En zie die kleine Rembrandt aan de muur. Vandaag de dag goed voor de kringloopwinkel, toen een interieur waar je het onderscheid mee maakte.

Van H.J. van der Rijn

Nog het minst veranderd is de kledinglijn van het kantoorpersoneel, maar kijk eens naar alle details op de bureaus en de bureaus zelf. En dan het personeel, vijftig jaar geleden twee, drie mannen aan het werk (of poseren ze hier??), bezig voor de zaak, de onderlinge contacten, hun betekenisgeving, een lolletje. En de mannen zelf? leven zij nog? Je gaat dan rekenen: 40, 50 jaar plus de vijftig jaar sinds de foto. De kans is klein. Een moment van toen vastgelegd, een moment dat volledig is verdwenen, maar door deze foto ons toch nog de mogelijkheid geeft een kijkje te nemen.

En wie staat daar toch te poseren met wie? Toevallig kan ik me de ruimte nog goed herinneren. Als jongetje van een jaar of 6 kan ik me herinneren dat hier het Sinterklaasfeest werd gehouden. Ik zat ergens links achterin, de stoelen stonden in een kring. De vloer maakte indruk op mij, de glans. Ja ik zag van alles spiegelen in de vloer, dat had ik nog nooit gezien.


En kijk deze dame. Dit moet toch de koffie- of kantinejuffrouw zijn. Wat steekt zij in de lucht? Is dat een haring? De foto is natuurlijk niet goed belicht, maar kijk weer eens rond. De grote waterketel op de achtergrond, de koffietap, het poesje aan de muur. Is het niet de dame die op een van de foto’s hierboven poseert met een collega?


En zo zag een overlegkamer eruit. Een donker, klein vertrek met overal hout om je heen.

Het zijn te veel foto’s om hier te laten zien. Ik heb daarom alle 47 foto’s die mijn vader heeft gemaakt in de onderstaande slideshow geplaatst. Klik op het driehoekje. Mocht je mensen herkennen of anekdotes weten naar aanleiding van dezer foto’s, laat graag een reactie achter. Op het internet kan ik niets meer terugvinden van H.J. van der Rijn.

Extra aanvulling 6 december 2013: Uit de oude doos is het volgende document naar boven gekomen. Het is een uitnodiging voor een reünie in 1987 voor alle medewerkers die in de periode 1960-1965 bij het bedrijf hebben gewerkt.


————————————————————————————-
Zelf betere foto’s maken? Lees nu informatie over de basis- en vervolgcursus digitale fotografie en aanmeldmogelijkheden hier.