Je ziet ze steeds meer dit jaar, de zogenaamde cinemagraphs: geanimeerde beelden waarbij delen van het beeld zijn vastgezet.

Voor een cinemagraph wordt een video-opname gemaakt. Uit deze opname worden slechts enkele seconden geselecteerd voor verder gebruik. In de animated gif die wordt gemaakt loopt een deel van de film continu door terwijl de rest van het beeld een vastgezet filmframe is. Mijn dochter mocht weer eens spelen als proefkonijn in onderstaand beeld. Hier is goed te zien dat alleen de bewegingen van het haar zijn gebruikt voor continue beweging en de rest van het beeld (1 frame) met een masker is vastgezet.

De term “cinemagraph” werd bedacht door de Amerikaanse fotograaf en webdesigner Kevin Burg en Jamie Beck, die de techniek toepassen in de modefotografie. Gebruik makend van een oude techniek om iets nieuws en mooi met dergelijke aandacht te creĆ«ren voor detail en liefde is indrukwekkend en inspirerend! Bekijk meer prachtige foto’s via de link.

Cinemagraph Naomi

Ik zou hier een hele uitleg kunnen geven over hoe je een cinemagraph maakt, maar Russel Brown heeft dat al eerder gedaan op zijn website. Mocht je met deze tutorial van Brown aan de gang gaan, dan zie ik graag het resultaat.