Regelmatig krijg ik van collega-fotografen via social media filmpjes aangereikt over opdrachtgevers die we kunnen missen als kiespijn. In de kern wordt er uitgelegd dat aan fotografen vaak wordt gevraagd om gratis of tegen zeer geringe kosten hun werkzaamheden te verrichten. Naamsvermelding en daarmee exposure is de tegenprestatie. Te vergelijken met de aannemer die je vraagt om in ruil voor naamsvermelding of een kratje bier jouw keuken te verbouwen.

Ieder weldenkend mens weet dat er kosten verbonden zijn  aan de inzet van een professional. In de fotografie zijn de investeringen hoog in materiaal en studioruimte en moet je net als elke andere ondernemer premies betalen die voor mensen in loondienst onzichtbaar zijn omdat ze door de werkgever worden betaald.

Sommige fotografen plaatsen de filmpjes op hun website of brengen een linkje aan. Ik ben daar terughoudend in. Oké, ik plaats ze hier om even een indruk te geven. Inhoudelijk is het helemaal raak, maar ik heb toch de indruk dat je je te ver in de verdediging laat drukken op het moment dat je deze filmpjes nodig hebt. De fotograaf als Calimero.

De markt is zoals die is. Klagen helpt niet en de rol van Calimero brengt je ook niet verder. Het is nu eenmaal zo dat er te veel fotografen zijn en veel concurreren elkaar op prijs de tent uit. Een heilloze weg mijns inziens, een eenrichtingsverkeer het diepe dal in omdat je nooit meer in staat bent om hoge kwaliteit te leveren. Ik doe daar dus niet aan mee. Ga je met de kudde mee, dan krijg je het effect van de kudde schapen die met z’n allen op hetzelfde plekje in de wei staan. Hoe ziet dat plekje eruit? Kaal en behoorlijk vol gescheten.

Ik zoek graag een ander plekje in de wei en onderscheid mij op de zeer hoge kwaliteit, service en mijn ervaring op het gebied van marketing. Daar waar het gras groen en schoon is. Ik help mijn klanten de juiste boodschap richting de doelgroep te formuleren en zet dit om in bijpassend beeldmateriaal. Beelden die kijkers boeien en uiteindelijk ook binden. Het is misschien moeilijk aantoonbaar, maar elke euro geïnvesteerd in mijn beeldmateriaal moet minimaal het dubbele opleveren. Dat is geld waard en zeker geen grijpstuiver.