Regelmatig reflecteer ik op onze klantvriendelijkheid en servicegerichtheid. Dat doen we bij voorkeur mondeling met onze opdrachtgever en in ieder geval schriftelijk met een korte evaluatielijst, gericht op ‘leren’ en ‘nog beter worden’.  Daarvoor ‘benchmark’ ik graag of in andere woorden: kijk ik graag de kunst af bij andere bedrijven.

Sinds enige tijd maak ik gebruik van de ZZP-assistent van ABNAMRO. In theorie een prachtige app, aangezien het veel functionaliteiten combineert voor tijd- en kilometerregistratie. Gegegevens die je moet kunnen onderbouwen voor de belastingdienst.

Op het eerste oog lijkt de app heel simpel te werken. Je maakt projecten en activiteiten aan, maar al gauw loop ik vast met bepaalde functionaliteiten en ontstaat er een waslijst van projecten, klanten en activiteiten die aan elkaar gekoppeld zijn. Wat nu? Google is mijn vriend, dacht ik. Maar “handleiding”, “tutorial ZZP Assistent” of andere zoekwoordencombinaties leveren niets op.

Dan maar even bij de bank op bezoek. Daar weten ze helaas weinig van de app en wordt mij geadviseerd om even telefonisch contact op te nemen met YBB, oftewel Your Business Banking. Lange doorschakeltijden en vervelende keuzemenu’s voor ik een medewerker te pakken krijg, die uiteindelijk nergens antwoord op heeft. Ik moet nog wat meer geduld hebben, want de specialist zou meer weten.

Afijn, na enig zoekwerk op de website van ABNAMRO (wat ik natuurlijk ook al gedaan had) concludeert deze specialist niet anders. De ABNAMRO heeft geen handleiding. Een andere vraag: worden de exportbestanden uit de app geaccepteerd door de belangsdienst? Dat weet de -overigens vriendelijke- medewerkster ook niet. Ze gaat alles doorgeven aan de verantwoordelijken binnen de bank. Kijk daar ben ik blij mee. Wanneer hoor ik iets over de follow-up? Ai…niet….en ik word ook niet teruggebeld: “ik kan alleen alle informatie en uw goede suggesties doorgeven”, wordt mij medegedeeld.

Conclusie a. ik neem afscheid van de app  en b. weer een lesje in hoe het niet moet als je ‘servicegericht’ wil werken.